středa 18. ledna 2012

Addo Elephant National Park

Včera jsme se dohodli, že brzy vstaneme a vyrazíme do sloního národního parku, který je odtud už jen kousek. Většina afrických zvířat jde brzy ráno na lov a okolo poledne se uchylují k odpolední pauze, proto je rozumné si přivstat, což se nám daří. Tady v Africe je asi zvykem jít spát už ve 22h a ráno vstávat za světla okolo 6h. Po lehké snídani vyrážíme na seznámení se zvířaty žijícími volně v přírodě. U vstupu do parku platíme vstupné 150R na osobu, dozvídáme se, že jedeme na vlastní riziko a v některých místech není dobré z auta vystupovat. S mapou projedeme křížem krážem všechny cestičky, viděli jsme stádo slonů, kudy, zebry, malé želvičky, stonožky, překvapivě i kobru, divoká prasata, pštrosi a nějaké sudokopytníky. Vedro k nesnesení a aklimatizaci máme v autě puštěnou naplno. Až teď si uvědomuji, jak dříve museli lidé snášet takové nesnesitelné vedro. Prohlídku celého národního parku zvládáme za 6 hodin, s výsledkem můžeme být docela spokojeni. Po opuštění rezervace se stavujeme na pozdní oběd a krátkou siestu. Během pauzy se též domlouváme na ubytování někde poblíž města Port Elizabeth. Původně jsme zamýšleli jet na sever do vnitrozemí, ale kvůli bouřce jsme raději zůstali u pláže, kde jsou lepší podmínky na létání. Po zahnání hladu jedeme zkratkou, prašnou cestou s různými výmoly, dlouhou asi 20km. V duchu si říkám, jestli nám auta v takto drsném prostředí vydrží, nevypadnou nějaké šrouby a dojedeme do cíle. Okolo šesté nalézáme ve městě Colchester pěkné ubytování (The Sundowner) za dobrou a smluvenou cenu 110R/noc namísto původních 250R! Než se ubytujeme, jedeme kousek na nákup masa pro večerní grilování a ovoce na ranní snídani. Konečně nadešel čas na praní špinavého prádla v umyvadle a pověšení ven na plot. Venku je příjemná, teplá a vlahá noc. Po dobré večeři všichni prohlížíme fotky a videa, poté unaveni padáme do postele.

2 komentáře:

  1. Konečně také nějaké fotky zvířat! :-) Ale čekala jsem nějakou, na které přistaneš slonu na hřbetě ;-) :-)) My tu zatím tiše zapadáváme :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem za letu nenašel slona:-) Včera jsem fotil u vodopádu krásnou malou ještěrku. Zatím mám nafoceno celkem 700 fotek, už se těším, až je doma prohlédnu na větším monitoru.

    OdpovědětVymazat